Waar moet je aan denken wanneer je een eigen restaurant begint

Wil jij een restaurant of café starten? Veel mensen dromen van een eigen horecabedrijf. Deze checklist helpt je wegwijs te worden in het doolhof van vergunningen en regels vanuit de overheid. Van het denken aan een XXLhoreca vrieskast tot de juiste vergunningen. We bespreken het hier allemaal!

Voordat je kunt starten met je eigen horecabedrijf zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Inschrijven KvK en Belastingdienst
  • Bestemmingsplan van de gemeente
  • Horecavergunningen die je moet regelen
  • Betalingsverkeer organiseren
  • Risicoinventarisatie en -evaluatie

Wij sommen alle belangrijke zaken waar je op bedacht moet zijn bij het starten van een eigen horecabedrijf overzichtelijk voor je op. Deze punten noteer je ook in je ondernemingsplan. 

1. KvK en de Belastingdienst

Iedereen die een (horeca)bedrijf gaat starten, is verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Doe dit uiterlijk een week na je start. Inschrijven kost eenmalig € 75.

Na de inschrijving zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft je later dus niet nog apart aan te melden bij de fiscus.

Het is in deze fase handig om alvast na te denken over hoe je je betalingsverkeer gaat organiseren. Een geschikte zakelijke rekening is hierbij onmisbaar.

2. Eigen horecabedrijf? Controleer het bestemmingsplan van de gemeente

Ondernemingsplan horeca schrijven een prachtige locatie voor je restaurant. Je hebt al een tijdje gezocht en ziet jezelf al meteen in je eigen zaak staan.

Dan is de verleiding groot om spijkers met koppen te slaan en direct een huur- of koopcontract te ondertekenen. Neem dan liever ruim de tijd om je in te lezen.

Het is dan namelijk heel belangrijk dat je eerst bij de betreffende gemeente langsgaat om het bestemmingsplan te checken.

Zo kunnen er op korte (of lange) termijn plannen liggen om grote wijzigingen aan te brengen op de beoogde locatie (of de directe omgeving). Dan is die ene perfecte locatie minder ideaal is dan je eerst dacht.

Starten ondanks bestemmingsplan

Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie? 

Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'.

3. Horecabedrijf starten: check de omgevingsvergunning

Denk niet alleen na over wat je nu nodig hebt. Misschien wil je in de toekomst wel gaan uitbreiden. Is dit mogelijk op de plek die je in gedachten hebt? Uiteraard kun je altijd nog gaan verhuizen, maar dit kan funest zijn voor je opgebouwde klantenbestand. 

Verbouwen of renoveren?

Ga je verbouwen of renoveren, dan heb je vaak een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het kan zijn dat je daarnaast ook een omgevingsvergunning moet aanvragen voor slopen en handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten.

Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken

Wist je dat het aanvragen van een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken verplicht is voor bepaalde gebouwen? Dit geldt bijvoorbeeld voor basisscholen en hotels.

Voor het gebruik van andere gebouwen is een gebruiksmelding meestal voldoende. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is.

Houd ook hierbij rekening met de toekomst. Misschien wil je beginnen met een café, maar wil je later ook lunch serveren. Het is slim om alvast een vergunning te vragen voor je toekomstplannen.

 

4. Verzekeringen voor je horecabedrijf

Als horecabedrijf loop je verschillende risico's: van diefstal tot inbraak of brand in de keuken. Je kunt deze risico's verzekeren met onder meer de volgende verzekeringen: 

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Verzekering voor je bedrijfspand en opstal
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

In dit artikel over de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers zetten we alle risico's op een rij, met bijbehorende oplossingen. Hier vind je alle specifieke informatie per verzekering. 

5. Milieubeheer

Als je een eigen horecabedrijf begint, krijg je te maken met milieuvoorschriften op het gebied van bijvoorbeeld geluid, energie en afvalstoffen.

Meestal hoef je hiervoor gelukkig geen speciale omgevingsvergunning aan te vragen voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting, maar kun je volstaan met een melding. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

6. Exploitatievergunning horeca

Ondernemers die een restaurant of café starten of – natuurlijk ook een mogelijkheid – willen overnemen, moeten in sommige gemeenten een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen.

Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Specifieke informatie hierover vind je terug in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. De leidinggevenden van een bedrijf moeten in ieder geval aan deze eisen voldoen.

7. Van hygiëne tot NVWA

Of je nu een eetcafé begint, een sapjesbar opent of gaat rondrijden met een foodtruck: hygiëne is vanzelfsprekend erg belangrijk in de horeca. Wanneer je een eigen horecabedrijf start, moet je dit dan ook erg serieus nemen.

HACCP-plan

Daarom moet je als horecaondernemer beschikken over een HACCP-plan of kunnen aantonen dat ze een goedgekeurde hygiënecode volgen. Die is te bestellen op de website van de KHN.

Voor het bereiden van eet- en drinkwaren gelden immers strikte regels waar jij je als horecaprofessional aan dient te houden.

Produceer of verwerk jij straks levensmiddelen, bijvoorbeeld in een restaurant? Dan moet jij je ook inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

8. Drank- en horecavergunning

Ook goed om te weten: alcohol schenken mag niet zomaar. Als je in je horecaonderneming alcoholische dranken wil schenken, moet je beschikken over een drank- en horecavergunning van de gemeente.

Daarnaast moet het bedrijfspand en jouw personeel ook aan verschillende eisen voldoen. Zorg dat je hier bij het inwerken van nieuwe medewerkers genoeg aandacht aan besteedt, je wilt immers geen hoge boetes.

9. Eigen horecabedrijf: regel je terrasvergunning

Als je de ruimte hebt, is het natuurlijk een grote plus wanneer gasten bij lekker weer ook buiten op het terras bij jou een drankje of maaltijd kunnen komen nuttigen.

Maar als je een terras wilt plaatsen op jouw terrein (of in de openbare ruimte), zul je in veel gevallen eerst een terrasvergunning bij de gemeente moeten aanvragen.

10. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten en muziekrechten

Staat er straks ook een kansspelautomaat in jouw zaak? Zorg dan dat je hiervoor op tijd een vergunning aanvraagt bij de gemeente. Deze vergunning is vervolgens geldig voor één locatie of vestiging.

Vergeet ook de muziekrechten niet, want ook bij het in het openbaar afspelen van muziek krijg je te maken met regels van de overheid.

Muziekrechten Buma/Stemra en Sena

Hiervoor moet je zelfs speciaal toestemming krijgen. In Nederland kun je hiervoor terecht bij Buma/Stemra en Sena, die de toestemming regelen via het uitgeven van licenties.

11. Betalingsverkeer organiseren

Het is ook verstandig om al tijdens de oriënterende fase na te denken over hoe je jouw zakelijke betalingsverkeer straks precies wilt organiseren. Daar hoort vaak ook het openen van een zakelijke rekening bij.

Betaalmethoden in je horecabedrijf

Als horeca ondernemer wil je gastvrij en servicegericht zijn. Door verschillende betaalmethoden aan te bieden, maak je het je klanten zo makkelijk mogelijk. Denk hierbij aan een mobiel pinapparaat of afrekenen met een QR-code. 

Administratie

En ga je de boekhouding straks zelf bijhouden of besteed je deze taak liever uit? Zeker als je straks gaat groeien is het handig om dit over te laten aan een accountant of boekhouder. Hoe groter je zaak, des te ingewikkelder de administratie.